„Od začiatku tohto roku zaznamenávame neustály rast výrobných
nákladov v chove hydiny. Či už sú to ceny energií, pohonných látok, ceny
práce spôsobené rastom minimálnej mzdy, príplatkami počas sviatkov a za
prácu v noci, nemalé boli aj náklady na dezinfekčné prostriedky a iné
protipandemické opatrenia," priblížil.
Najvýraznejší nárast podľa Molnára však zaznamenávajú hydinári u cien
kŕmnych zmesí pre hydinu. Každé zvýšenie cien kŕmnych zmesí má zásadný
vplyv na rast výrobných nákladov v chove hydine, pretože náklady na
krmivá predstavujú 59 % všetkých nákladov spojených s výkrmom hydiny a
45 % všetkých nákladov pri produkcii vajec. Od začiatku roku 2021
vzrástli ceny kŕmnych zmesí pre hydinu o 20 % a spôsobili rast nákladov
na chov hydiny o 8 centov/kilogram. Z dôvodu rastu cien krmív vzrástli
počas roku 2021 aj ceny jednodňových kurčiat o 5 %.
„Medziročne sme zaznamenali aj rast mzdových nákladov o 10 %.
Medziročne sme evidovali rast výrobných nákladov v chove hydiny o 10
centov/kg živej hydiny z 0,82 eura na 0,92 eura. Na prelome rokov 2021 a
2022 očakávame ďalší rast výrobných nákladov minimálne o 7 centov/kg.
Tento nárast bude spôsobený ďalším rastom cien kŕmnych zmesí,
jednodňovej hydiny, mzdových nákladov, cien elektrickej energie a
plynu," upozornil.
Zvyšovanie výrobných nákladov podľa Molnára pociťujú výrazne aj
chovatelia nosníc. Medziročne zaznamenali nárast nákladov na produkciu
vajec o 10 %. Pri vajciach z klietkových chovov sa náklady na jedno
vajce medziročne zvýšili z 8 centov na 8,8 centa. Výrobné náklady sa
zvýšili aj v sektore spracovania hydiny z dôvodu rastu ceny jatočnej
hydiny, mzdových nákladov, ako aj nákladov za obalové materiály.
Medziročne sa náklady na výrobu kuracích rezňov zvýšili z 3,74 eura/kg
na 3,95 eura/kg.
Zdôraznil, že v prípade, ak nepríde k prijatiu účinných a dlhodobých
opatrení na ochranu a podporu domáceho hydinového mäsa a vajec, v
najbližšom období bude produkcia živej jatočnej hydiny a hydinového mäsa
na Slovensku naďalej rapídne klesať a sebestačnosť sa môže dostať iba
na úroveň okolo 30 %.
„Máme dôvodné obavy, že veľké množstvo chovateľov hydiny bude musieť
pri súčasnom vývoji výrobných nákladov a odbytových cien ukončiť svoju
činnosť a príde k výraznému poklesu spracovania slovenskej hydiny.
Rovnako výrazne poklesne aj podiel slovenského hydinového mäsa na
pultoch obchodov. Naopak, prebaľovanie a dovozy zahraničného hydinového
mäsa budú výrazným spôsobom narastať," dodal Molnár.